Vlinders

Vlinders behoren binnen de klasse insecten tot de orde Lepidoptera. De letterlijke vertaling daarvan is ‘schubvleugeligen’. De vleugels van vlinders zijn namelijk bedekt met schubben, die op verschillende manieren licht absorberen. Zo krijgen ze de voor ons zichtbare kleuren en tekening.

Dagvlinders en nachtvlinders

De vlinders in Nederland zijn ingedeeld in dagvlinders en nachtvlinders. Afgaand op deze namen lijkt het alsof ze simpel uit elkaar te houden zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het klopt wel dat dagvlinders altijd overdag vliegen. En het klopt dat de meeste nachtvlinders 's nachts vliegen. Maar er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen.

Het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders

Icarusblauwtje

Er is een manier om dag- en nachtvlinders gemakkelijk uit elkaar te houden: let op de antennen van de vlinder. Eindigen de antennen in een knopje, dan is het een dagvlinder. Eindigen de antennen niet in een knopje, maar zijn ze draadvormig of geveerd, dan is het een nachtvlinder. Een uitzondering op deze regel vormt de nachtvlinderfamilie van de bloeddrupjes (Zygaenidae); alle soorten van deze familie hebben antennen met een knopje aan het uiteinde.

Zuringspanner (Nachtvlinder)

Levenscyclus

Aan de uiteindelijke vlinder gaan een aantal stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder.

De eitjes worden afgezet op de waardplant: de plant(en) die de rups prefereert.

Teksten komen voor een groot deel van vlindernet Februari 2013.

Foto`s zijn allemaal gemaakt door Carel van der Sanden

Info: Vlindernet.nl

Copyright © 2004- Carel van der Sanden